23.05.2018 Slovenija 18 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

V teh dneh nujno poskrbite za živali

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin opozarja lastnike in skrbnike živali, naj v ekstremnem mrazu ustrezno poskrbijo za svoje živali. Živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo dodatno energijo, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo, zato je potrebno povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju.

Mačka

(Foto: Thinkstock)

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, v upravi priporočajo lastnikom in skrbnikom živali, da jim omogočijo počitek v zaprtih in ogrevanih prostorih s suhim ležiščem. Pasje ute so primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so večprekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče.

Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna. Za naštete pse za sprehode v takih ekstremnih temperaturah na upravi svetujejo uporabo zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščito tačk z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami.

Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem.

"Tudi za pašne živali so temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme - prežvekovalci dovolj krme sena, slame - suh in topel prostor za počitek ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve," še poudarjajo v upravi.

Še posebej so izpostavili skrb za živali pri prevozu. Glede na zakonodajo je treba pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo znotraj oddelka z živalmi, ne glede na to, ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med pet in 30 stopinj Celzija.

Krava

(Foto: Thinkstock)

Oceni članek

         
Ocena: 0,0 / 0

Prenesi v

Komentarjev: 6
 
kundalinigirl 14.01.2017 16:04:10
Kakšna luškana mačka na prvi sliki. :)
gangsterist 14.01.2017 12:19:41
jaz dam vsako jutro in vsak večer anakondo na toplo, pa se kar dobro počuti
 
kor22 14.01.2017 11:06:27
jaz sem zmeto stari kruh na vrt, tak da za te prazgodovinske živali ptiče iz časa jure je poskrbljeno.
 
lolo milko 14.01.2017 09:16:38
Ja res pri 5cm snega so pa boge. Pa dobr pa kaj vam je narava jih je naredila za take razmere oz se slabse kaj je bilo pa pred 20 leti ko je bilo -20 vec tednov pa 1m snega. Vse skup je ratalo pomehkuzeno nic drugega.
aša 14.01.2017 11:28:44
Ti probaj biti non stop zunaj pri -20! Kako pa veš, da je bilo pred 20 leti vse tako super?! Le manj so opozarjali na ta problem, marsikatera žival ni preživela.
Bibosan 14.01.2017 11:45:26
Aša, točno. Integral tebi pa velik Hate
Več komentarjev