23.05.2018 Slovenija 18 °C
Prijavljen si kot: | Odjavi me

Ščetkanje pasjih zob - da ali ne?

Pes ne žveči le hrane, pač pa tudi marsikaj neužitnega, posledično pa se tako kot pri človeku njegovi zobje umažejo. Nekateri lastniki zato svojim ljubljenčkom zobe ščetkajo, drugi ne. Na Zvezi potrošnikov Slovenije pojasnjujejo, ali je to smiselno.

Pes

(Foto: Pinterest)

ZPS: Veterinarji stomatologi priporočajo redno čiščenje pasjih zob. V specializiranih trgovinah boste našli posebno ščetko, ki jo nataknete na prst in tako psu lažje čistite zobe. Na voljo so posebne pasje zobne kreme (pogosto z okusom, ki je psu všeč), ki olajšajo vaše delo.

A za nego pasjih zob v resnici ne potrebujete posebne opreme. Očistite jih lahko tudi z navadno ščetko in brez zobne kreme, saj boste veliko opravili že z mehanskim čiščenjem. Če pes dovoli, lahko uporabljate tudi električno zobno ščetko. S ščetkanjem zob začnite, ko je pes še mlad. Med delom bodite umirjeni in nežni, da psu ne bo neprijetno, sicer se bo branil.

Če psa hranite s suho hrano in mu ne umivate zob, mu briketov rajši ne namakajte v vodo, saj je tako večja verjetnost, da se mu bo hrana »prilepila« na zobe. Če se ne želite lotiti ščetkanja ali vam pes tega ne dovoli, lahko primerljiv rezultat dosežete tako, da psu ponudite za žvečenje večji kos govejih vampov ali surov korenček, zobno ščetko pa lahko nadomestijo tudi kosti in bikovke.

Oceni članek

         
Ocena: 0,0 / 0

Prenesi v

Komentarjev: 3
 
kam_to_pelje 06.01.2017 15:25:38
pri nas pes je korenje kot zajec. Ja seveda pa še psu bom ščetkal zobe.Najbolje da mu natakenm še plenice in ga previjam kot dojenčka. Ma dajte no. Ja s primerno hrano ostanejo zobje in dlesni čiste oz. čisti n čvrsti oz čvrste. Vse ostalo je neumnost za v butale. Kdo živalim v naravi umiva zobe??? Zelena bratovščina mogoče?? al kar sami z nastavljenimi kozarčki pastami in ščetkami???
0523 26.01.2017 08:56:43
Pravilno razmišljanje, bravo.
yaks 26.03.2017 20:46:32
Čisto odvisno od pasme psa. Nekatere pasme so bolj nagnjene h kariesu in dobra hrana ne pomaga. Naš tudi je zelo kvalitetno hrano in občasno dobi za glodat kost ter ima ves čas na voljo jelenov rog in sušena čreva pa je moral na čiščenje zob k veterinarju. Pri naslednjem psu bomo verjetno ščetkali. Ni vredno da mora na stara leta na operacije, da mu zobe odstranijo.
Več komentarjev